Waterontharders

Hard of zacht water, ontdek het verschil

Hard water

Laten we vooropstellen dat het leidingwater in Nederland van uitstekend kwaliteit is als DRINKWATER. Leidingwater wordt door een 10-tal bedrijven gewonnen uit een groot aantal bronnen, maar ook wordt oppervlaktewater toegepast als grondstof voor de bereiding van leidingwater. De samenstelling van deze bronnen verschilt van plaats tot plaats en bij gebruik van oppervlaktewater hebben ook de seizoenen invloed op de samenstelling.

De hardheid van water wordt veroorzaakt door de opgeloste zouten van Calcium (Ca2+) en Magnesium (Mg2+). Hoe hoger de concentratie, hoe harder het water. Heeft water daarbij een hoge concentratie aan Bicarbonaten (HCO3-) dan vormt zich heel snel ‘ketelsteen’ wanneer het water verwarmd wordt. Hard water veroorzaakt afzettingen in allerlei apparatuur, zoals wasmachine, vaatwasmachine, espressoapparaten, waterkokers, boilers, geisers, combiketels enz. Hard water laat vlekken achter bij het opdrogen. Kijk maar eens naar de badkamerarmaturen en de kraan in de keuken. Kijk maar eens naar de glazen douche wanden van uw prachtige inloopdouche.

Hard water verbruikt meer zeep en andere reinigingsmiddelen, kortom HARD WATER heeft technische NADELEN. Nadelen die de werking en de levensduur van uw apparatuur negatief beïnvloeden. De effecten van HARD WATER kunt u opheffen met veelvuldig ‘poetsen’ met gebruik van chemische middelen, of door het plaatsen van een WATERONTHARDER.

Zacht water

Van nature zacht water komt in Nederland (bijna) niet meer voor. Vroeger stond de Veluwe erom bekend dat daar ZACHT WATER uit de kraan kwam. Daar waren in die tijd ook vele wasserijen gevestigd. Die tijd is al heel lang voorbij. De natuurlijke bronnen hadden onvoldoende capaciteit. ZACHT WATER is op ‘eenvoudige’ wijze mogelijk door het plaatsen van een ‘ECHTE’ waterontharder. Geen ‘magneet’ die pretendeert het water te ontharden, maar geen ontharder is.

Het ‘hart’ (ditmaal met een t) is een IONENWISSELAAR. Een ionenwisselaar neemt bij doorstroming met HARD WATER de Ca2+ en Mg2+ ionen op en geeft daarbij een gelijkwaardige hoeveelheid Na+ ionen af. Na+ ionen zijn goed in water oplosbaar, ook bij verwarming. De opname capaciteit van een ionenwisselaar voor HARD WATER ionen is ‘beperkt’. De capaciteit kan eenvoudig worden hersteld door periodiek of na verbruik van een hoeveelheid water, de ionenwisselaar te spoelen een NaCL-oplossing. Klinkt misschien ingewikkeld, maar bij een goede ontharder gaat dit proces geheel automatisch. NaCl in de volksmond KEUKENZOUT, dat voor waterontharders in speciale pellets wordt geleverd in zakken van 10 of 25 kg.

Af en toe moet u het zoutvoorraadvat van de ontharder bijvullen. Het gebruik van onthard water geeft u het gevoel van wellness in huis, vooral na het douchen uw huid voelt zacht aan, je haar wassen is een belevenis. In huis geeft onthard water veel gebruiksgemak, voor koffiezetapparaat en waterkoker is het ontkalken niet meer nodig. Uw Quookerkraan die niet meer verkalkt, geen zout nodig voor de vaatwasser. Glasservies blijft helder, koffie en thee geven echt smaak. Tegelwanden hebben geen kalkaanslag meer, thermostaatkranen blijven beter gangbaar, die verkalken niet meer. Alle machines met elektrische verwarmings- elementen verkalken niet meer, hierdoor laag stroom verbruik. En zo zijn er nog vele voordelen.

Waterontharders van VMF waterbehandeling

VMF waterbehandeling levert diverse merken waterontharders, De plaatsingsruimte bij u thuis bepaalt welk merk voor u het beste uitkomt. Hieronder enkele populaire modellen van onze klanten. Delta Ontharders werken zonder elektronica, geen 220V nodig.  Werken volledig watergestuurd met volumetrische besturing. Bijzonder laag water- en zout verbruik per regeneratie: water 18 liter; zout 0.3 kg.

Producten